Glas vergaat niet, het gaat vaak erg lang mee. Er zijn echter wel situaties waarin u glas moet vervangen. Wanneer is dit het geval?
Wanneer nieuwe glazen?
- U moet glas vervangen als het kapot is. Er kan een bal door de ruit gevlogen zijn, of er is bijvoorbeeld ingebroken. Het spreekt voor zich dat glas in zo’n situatie vervangen moet worden.
- Het kan ook voor komen dat een ruit bestaat uit het oudere, dubbele glas. Dit glas isoleert al wel beter dan enkel glas, maar u kunt het toch beter later vervangen als de glaszetter bij u langskomt om het enkele glas te vervangen. U kunt kiezen voor HR++ of HR+++ glas. Nóg betere isolatie: nog meer besparen! Sinds dubbel glas op de markt gekomen is hebben er nieuwe ontwikkelingen plaatsgevonden. Op deze manier kunt u daar mooi van profiteren.
- U gaat verbouwen en de ramen zijn niet meer geschikt. Een groter (of juist kleiner) kozijn zorgt ervoor dat het oude raam niet meer past. U zult het moeten vervangen door een beter passend exemplaar. Het glas wordt dan ook vervangen.
Zelf doen of laten doen?
Een handige doe-het-zelver vervangt het glas wellicht makkelijk zelf. Dit brengt wel een aantal uitdagingen met zich mee. U moet het glas dan zelf bestellen, en ook zelf het kozijn opmeten. Het glas moet precies passend zijn, anders heeft u er niks aan. Zo’n ruit kunt u niet retourneren. Deze worden namelijk speciaal op maat gemaakt.
Als u niet zoveel ervaring heeft met het zetten van glas, dan ontstaan er al snel naden of kieren tijdens het zetten van het glas. Hierdoor komt vocht of lucht het huis in, of gaat er juist vocht/lucht het huis uit. De kans op tocht en lekkages wordt daardoor een stuk groter. Het is daarom verstandig om een glaszetter in te schakelen.