Als je het hebt over glas dan weten we allemaal wel dat er enkel glas en dubbel glas is. De meeste mensen zullen ook nog wel weten dat er HR en HR++ glas is of soms zelfs HR+++ glas, maar de verschillen daartussen worden al wat vager. Veel verder dan ‘die laatste zal wel energiezuiniger zijn… toch?’ komt men vaak niet. Toch zijn er behalve die onderverdelingen nog tal van typen glas op de markt. We zullen in dit artikel enkele typen bespreken.

Gelaagd glas

Rain water dripping over a transparent window, between other small droplets of different shapes and sizes.

In de autowereld wordt zeer veel gelaagd glas gebruikt. Vrijwel alle ruiten zijn namelijk van gelaagd glas gemaakt. De naam slaat op een laagje kunststof, een laagje klevend pvb (voluit polyvinylbutyral) die tussen de twee delen van de ruit wordt aangebracht. Als om een of andere reden een van beide delen van de ruit zal barsten of scheuren, zullen de scherven vaak aan het laagje kunststof blijven plakken. Het gevolg hiervan is dat er niet snel letsel zal ontstaan doordat de scherven de auto in vliegen. Gelaagd glas is daardoor relatief veilig en stukken veiliger dan bijvoorbeeld het reguliere enkele glas dat in sommige oudere woningen gebruikt wordt.

Isolatieglas

De term isolatieglas zal de meesten van u wel enigszins bekend voorkomen. Hiermee bedoelen we vrijwel elke vorm van glas die in woningen wordt gebruikt. Tegenwoordig hebben we het dan al snel over HR++ glas waarmee dan ook een hoog rendement qua verwarming kan worden gehaald. Op deze manier kan er nog meer energie bespaard worden dan met bijvoorbeeld standaard dubbel glas het geval zou zijn.